6 izvora besplatnih fotografija za vaš blog

6 izvora besplatnih fotografija za vaš blog

Kada je reč o digitalnim medijima, svesni smo da je vizuelni utisak koji ostavljamo dominantan. Koliko god dobar bio neki tekst koji smo napisali, bez dobre slike, malo ko će se zaustaviti da malo bolje pogleda o čemu se tu radi. Takva je pažnja današnjeg internet korisnika, čiji je prst uvek spreman za skrolovanje, pa se prosto nameće potreba da svaki objavljeni sadržaj dodatno obogatimo slikom, za koju će se zakačiti njihov pogled.

Svako ko se time bavi zna koliko to može biti zahtevan posao. Treba pronaći fotografiju koja na najbolji način prati tekst, a da pritom imamo pravo da tu fotografiju i koristimo. Postoji naravno i mogućnost da otkupite pravo na korišćenje neke fotografije, što obično otvara mnogo bolji izbor, ali nisu svi uvek u mogućnosti da toliko ulažu u svoje blog postove, pogotovo ako ih pišu često.

Ako ste pritom i početnik u tome, verovatno nemate ni predstavu gde je najbolje tražiti takve slike. Da biste bili sigurni da ne kršite ničija prava, najbolje je da koristite fotografije sa sajtova koji nude besplatne fotografije, a najčešće ne morate navoditi ni izvor prilikom korišćenja njihove fotografije. Mi smo za vas napravili listu najboljih sajtova ove vrste, koje smo i lično isprobali.

1. Pixabay

Na ovom sajtu možete pronaći ogroman broj fotografija, i nije slučajno što smo mu dodeli prvo mesto na ovoj listi. Slike se mogu preuzimati u različitim veličinama, a uz to pruža i dosta detalja o samoj fotografiji i njenom kvalitetu.

2. Kaboompics

Možda nećete naći sliku baš za bilo koji pojam koji budete kucali u pretrazi, ali ono što budete našli biće zaista visokog kvaliteta. Ako vam treba slika koja izgleda prefinjeno, kao da ste sate proveli na foto snimanju, ovo je idealno mesto za pronalaženje takve slike.

3. FREEIMAGES

Ovaj sajt može da se pohvali jako bogatom arhivom, čije su slike podeljene u razne kategorije. Ukoliko ne možete da se opredelite za traženje slike u nekoj od kategorija, možete se opredeliti za pretragu po ključnim rečima. Za razliku od prethodna dva sajta, ovde je neophodno navesti izvor, iako je slika takođe besplatna.

4. Gratisography

Ovo je arhiva fotografija koje se odlikuju visokom rezolucijom i besplatne su za korišćenje. Ali, to nije jedini razlog zbog čega je ovo zanimljiv sajt. Fotografije na ovom sajtu razlikuju se od fotografija na drugim sajtovima zahvaljujući fotografu koji ih je uslikao, Rajanu Mekgvajeru. Njegov neobičan, pomalo čudan stil učinio je ovaj sajt jedinstvenim, u šta ćete se i sami uveriti ukoliko posetite ovaj sajt. Posebnu pažnju obratite na kategoriju “Whimsical”.

5. IM FREE

Sajt koji, poput već pomenutih, poseduje široku lepezu kvalitetnih fotografija, koje možete preuzeti u nekoliko ponuđenih dimenzija. Takođe je potrebno navesti izvor.

6. PICOGRAPHY

Možda ne raspolaže jako obimnom arhivom kao ostali sajtovi o kojima smo pričali, ali zato nudi fenomenalne fotografije koje nećete naći na drugim sajtovima. Ne zahteva navođenje izvora, a ono što je zanimljivo je mogućnost da ostavite svoje komentare ispod fotografije.

Ovo, naravno, nisu jedini sajtovi sa besplatnim fotografijama. Ima ih puno, a mi smo ove izdvojili kao uži izbor nečega što smo lično isprobali i uverili se u kvalitet. Nadamo se da će i vama za početak biti dovoljno ovih 6 predloga da pronađete odgovarajuću sliku za svoje potrebe, s tim što vas ne obavezujemo da se ograničite samo na njih. Istražujte, a ukoliko otkrijete još neki podjednako dobar sajt, podelite to sa nama u komentarima.

O ovoj, ali i drugim temama koje su iz oblasti digitalnog marketinga možete čuti na IT konferenciji Jagodrom. Registrujte se na www.jagodrom.rs