Net identitet – šta je to i čemu služi?

Net identitet – šta je to i čemu služi?

Kao što je normalno da u realnom svetu posedujemo lične isprave poput lične karte, vozačke dozvole ili zdravstvene knjižice, tako je i u digitalnom svetu neophodno da posedujemo takozvani net identitet.

Malo njih nažalost zna šta to tačno predstavlja, a i kada se sa time upoznaju, ne pridaju dovoljno pažnje očuvanju svog internet identiteta.

Naime, svaka registrovana firma mora imati svoj naziv i delatnost kojima će se predstavljati u svom poslovanju. Iako nije obavezno, u današnje vreme je postalo sasvim očekivano da i na internetu imate svoje prepoznatljivo obeležje, koje ćete koristiti u komunikaciji sa poslovnim saradnicima. A to se postiže jedino registrovanjem internet domena, koji predstavlja ličnu kartu firme na internetu. Naziv internet domena će stajati u adresi sajta firme, u email adresama zaposlenih u firmi, pojavljivaće se i na društvenim mrežama kada budete kreirali linkove. Pritom, treba imati na umu da je svaki internet domen jedinstven i da ga može posedovati samo jedna firma. Zato, ukoliko ste imali sreće da pronađete i zakupite domen koji baš odgovara vašem poslovanju i poslovnom imenu, vodite računa da na vreme produžavate zakup domena. Domen kome niste produžili zakup postaje slobodan, a za nekoga će vaša nemarnost predstavljati idealnu priliku da vam na sasvim legitiman način “ukrade” domen.

Na taj način nećete izgubiti samo domen, već i izgrađeno poverenje. Ljudi kojima je već poznato da vas mogu naći na određenoj internet adresi neće biti oduševljeni kada umesto očekivanog sadržaja dobiju obaveštenje da ste nedostupni ili sadržaj novog vlasnika domena koji se tu upravo “doselio”.

O ovoj, ali i drugim temama koje su iz oblasti digitalnog marketinga možete čuti na IT konferenciji Jagodrom. Registrujte se na www.jagodrom.rs